Skocz do zawartości
benek_pn

SCENIC 2 nie odpala

    Recommended Posts

    szakal

    Clip, aku, rozrusznik taka kolejność poszukiwania.


    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    cviatec

    Mi kilka razy aku padł i samochód można było zamknąć,otworzyć,posłuchać radia,nawet nawiew działał,a nie odpalał

    Aku ma Volty,ale brak Amperów ,niech kolega spróbuje prąd "pożyczyć" ,jak odpali,sprawa jasna aku do wymiany.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Kamiszu
    2 minuty temu, cviatec napisał:

    Mi kilka razy aku padł i samochód można było zamknąć,otworzyć,posłuchać radia,nawet nawiew działał,a nie odpalał

    Aku ma Volty,ale brak Amperów ,niech kolega spróbuje prąd "pożyczyć" ,jak odpali,sprawa jasna aku do wymiany.

     A licznik był czarny? Czy zaświecił ci się a podczas przyciskania  start przygasły kontrolki? Bo tutaj  jest ciemno

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    cviatec
    Napisano (edytowane)
    2 minuty temu, Kamiszu napisał:

     A licznik był czarny? Czy zaświecił ci się a podczas przyciskania  start przygasły kontrolki? Bo tutaj  jest ciemno

    tak,ciemny był

    Edytowane przez cviatec

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Kamiszu

    ok w takim razie przekazuje mu informację i zobaczymy jaki będzie efekt. Dzięki na razie 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Kamiszu

    ok podjechałem do niego aby konkretnie zobaczyć co jest.... I tak wygląda jak by auto miało rozładowany akumulator.... Ale akumulator jest ok bo ma zielone oczko. Po przełożeniu na mój akumulator  to samo.....bezpiecznik na plusie wygląda że jest ok 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Wodzuuu

    Witam wszystkich;)

    Mam problem z uruchomieniem autka. Wsiadam jak zwykle, przycisk Start i zaczynają się komunikaty:

    USTERKA ŁADOWANIA AKUMULATORA

    po chwili

    USTERKA CIŚNIENIA OLEJU

    po chwili

    USTERKA HAMULCA POSTOJOWEGO

    Zapłon włącza się normalnie, elektryka działa, akumulator ładowany sprawny. Przy próbie "krecenia" rozrusznikiem załącza się wentylator od chłodnicy na kilka minut ale sam rozrusznik nie rusza. Przeglądając fora w podobnych sytuacjach wskazywałoby na moduł BSI inni piszą że sprawa bezpieczników lub masa innych rzeczy. Miał ktoś z Was podobną sytuację? Prosiłbym o jakieś wskazówki dla laika ;)

    Scenic 2  1.6 16V  2005r

    Pozdrawiam

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    uio

    Masy do czyszczenia

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Wodzuuu

    A dokładniej co zrobić?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    krissprot
    Dnia 3.11.2015 o 19:41, technik1966 napisał:

    Witam wszystkich mam problem z uruchomieniem sinika ,wczoraj było wszystko ok, a dzisiaj rano przy próbie uruchomienia zapaliły się kontrolki oprócz grzania świecy żarowej i nic kontrolki pozostałe gasną pokazuje się poziom oleju ok i serwis oraz komunikaty ,,press kultch start or" (nie za każdym razem) , ,, stering not loked" (nie za każdym razem, ,, elektronic fault, ,,chek airbag" ( przed tą awarią od roku zapalał się komunikat ,,check stering" ale nie było żadnych problemów), czytałem że przyczyną nie odpalania może być blokada kierownicy ale po wciśnięciu start słychać jak blokada puszcza i można ruszać kierownicą. Proszę o pomoc , pomysły albo z doświadczenia co może być przyczyną bo jeśli to byłby rozrusznik to dlaczego nie włącza grzania świec, poza tą usterką wszystko działa świtała włączone brak jakiegokolwiek spadku napięcia.

    Witam , mam  podobnie jak kolega wyżej .Wyjechałem popołudniem do sklepu , auto normalnie odpaliło żadnych oznak tego co się miało wydarzyć.Wracam próbuję odpalić naciskam START nie odpala , komunikat "usterka hamulca parkingowego" , ok myślę sobie coś się powaliło w sceniku odpocznie będzie ok .

    Po 10 min próba odpalenia to samo nie odpala komunikat o ręcznym i masa po kolei pojawiających się komunikatów o ABS ,ASR , AIR BAG pasażera , a na desce  rozdzielczej istna choinka.Pomyślałem o zdjęciu klemy może coś się zawiesiło , niestety nie pomogło.

    Poczytałem forum , sprawdziłem bezpieczniki przy AKU , sprawdziłem bezpieczniki pod maską , sprawdziłem bezpieczniki pod siedzeniem , sprawdziłem masę na aku  jest , auto nie odpala .Słychać tykanie jakby pracował jakiś przełącznik , słyszę ten pod siedzeniem , słyszę też te pod maską . Po odłączeniu AKU na 2 godziny teraz mam tak że pojawił się komunikat " usterka ciśnienia oleju " , hamulec parkingowy usterka" a potem skręć kierownice + start ,nic to nie daje dalej auto nie odpala , przez pewien czas nawet zgasł wyświetlacz i nic nie było widać .

    W tej chwili jest tak jak na  poniższych zdjęciach i filmie https://www.youtube.com/watch?v=CQ5LISgHqDk&feature=youtu.be

     

    Dodam że dodatkowym kłopotem jest to że jest to automat i pozostaje tylko kosztowna laweta , silnik 1,9 DCI .

    Macie jakieś sugestie ?

    hamulec.jpg

    IMG_20171206_190554_HHT.jpg

    kierownica.jpg

    VID_20171206_184048.mp4


    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    uio

    Naładuj aku

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    krissprot

    Po ładowaniu i wstawieniu Aku mam komunikat" usterka ład akumulatora"załącza się dmuchawa potem błąd "sprawdź hamulec parkingowy" ( ale działa bo mogę go wyłączyć i włączyć słyszę jak zaciąga),pojawia się też komunikat o usterce czujnika ciśnienia oleju, czy trzeba wykasować błędy bo nie odpali?

    VID_20171208_114227.mp4

     

     

    Edytowane przez sebap
    Proszę nie cytować w całości treści ostatniego postu.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    uio

    Masę i + na altku sprawdź

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

    Dodaj konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj nowe konto

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

    Zaloguj się teraz
      • 69 Posts
      • 1143 Views
      • wojteknusiek
      • wojteknusiek
      • 8 Posts
      • 94 Views
      • Dziedzio
      • Dziedzio
      • 188 Posts
      • 3818 Views
      • Gaijin
      • Gaijin
      • 90 Posts
      • 1369 Views
      • blazejk
      • blazejk

    ×